Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 26, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Vârful Poca, Chiuzbaia – iarna

Vârful Poca, Chiuzbaia – iarna

Traseu: Vârful Poca – Șaua Dia – tău Chiuzbaia
Obiectiv: Vârful Poca – Chiuzbaia, iarna
Localizare: Chiuzbaia, Munții Igniș
Itinerar: Baia Mare – Chiuzbaia, circa 15 km
Marcaj turistic: punct galben, pe o porțiune scurtă în Chiuzbaia
Tip traseu: drumeție
Grad dificultate: mediu
Echipament necesar: obligatoriu bocanci, hanorac, bețe de trekking – pantă foarte mare și bolovănoasă
Lungime și durată: 4-5 ore, 10-12 km
Diferență de nivel: circa 450-500 m
Recomandări: harta zona turistică Baia Sprie – Șișești – Baia Mare vest din seia Gutinul turistic
Avertismente: nu vă expuneți pe vârful Poca deasupra prăpastiei nordice; deosebită atenție la coborârea de pe vf. Poca în Șaua Poca – stâncîrii, lespezi, praguri andezitice – risc major de accidentare mai ales după ninsoare și depuneri de gheață
Căi de acces: din Baia Sprie via Chiuzbaia, zona școlii și bisericii
Mijloace de locomoție: autobuze URBIS Baia Mare – Chiuzbaia, autoturism
Sugestii de cazare: pensiuni din Chiuzbaia și Baia Sprie

Descriere traseu:
În Chiuzbaia, din dreptul bisericii, foarte aproape de seculară şcoală cu prispă sprijinită pe stâlpi de lemn, ne îndreptăm pe jos pe Valea Chiuzbăii. Pe un stâlp din dreapta, la intrarea pe o ulicioară apruptă, este un marcaj turistic punct galben ce leagă izvorul de borcut din Valea Borcutului – Baia Sprie de cel din Groape – Chiuzbaia.

Intrăm pe ulicioara la dreapta-n sus și care la un moment dat se ramifică. O variantă suie uşor spre NE, alta accentuat, peste un pârâiaş, spre E. Cea cu marcajul turistic punct galben se orientează la dreapta (S), aproape pe curbă de nivel, în câmp şi apoi spre borcut.

În drum pot fi admirate gospodării tradiționale din Chiuzbaia, cu șuri vechi din lemn, frumos ornamentate cu motive florale ori geometrice și păsări. Simțul artistic al oamenilor din Chiuzbaia este vizibil până și în modul în care sunt aranjate lemnele de foc, care reflectă însă și hărnicia lor. Din curți, nu lipsesc tradiţionalele cuptoare pentru copt pâine şi cozonaci dar şi pentru friptură la Crăciun ori mielul umplut de Paşti.

La dreapta, trecem pe lângă o casă veche cu prispă lungă protajată de ferestre și ajungem la poalele vestice ale dealului Poca. Traversăm o curte pustie, lăsând în urmă, spre V-NV, panorame superbe cu valea Chiuzbăii, zona ce face legătură cu depresiunea Groape şi poalele nordice ale dealului Chiuz.

Ținând cont de zăpadă abundentă, optăm pentru o abordare facilă, spre SV, pe piciorul împădurit cu făget ce urcă spre vârful Poca dinspre obârșia văii Tulbure. O altă variantă este pe piciorul vestic, extrem de abrupt, accidentat în treimea sa superioară.

Panta se accentuează, apar şi doborâturile de vânt, dar imaginile sunt superbe și răsplătesc efortul. Un grandios spectacol ni se înfățișează ochilor atunci când atingem creştetul vf. Poca (767 m). Panorama începe dinspre vf. Roşu, spre vf. Blidar la NE (883 m) şi Măgura (882 m), spre N.

Un hău vertical se deschide sub vf. Poca către N. Ne apropiem cu mare atenţie de buza prăpastiei şi, protejaţi de gorunii tineri, admirăm panoramele spre Chiuzbaia, Igniş, Măgura, valea Chiuzbăii şi Schitul Chiuzbaia, vf. Blidar, Piatra Albă (formată din riolite, conf. geolog A. Ştefănoiu, la E), vf. Roşu.

Zona de fânaţe aflate la NE de vf. Poca, desfăşurată dinspre Şaua Poca spre Tertiul Trifului – marcat cu un tău de alunecare – este de-a dreptul impresionantă și ne permite să captăm imagini memorabile.

Coborâm spre Şaua Poca cu atenţie fiindcă printre arbuşti și sub zăpadă sunt ascunse plăci andezitice alunecoase, iar de aici, pe lângă saivan, spre Tertiu Trifului şi-n final spre uliţa cu marcaj punct galben pe care am urcat.

Tăul din Tertiu Trifului poate fi un alt obiectiv pe traseul de întoarcere la strada principală din flancul stâng al văii Chiuzbaia, unde se află o vâltoare tradițională pentru ceastă zonă.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This