Bisericile de lemn din Maramureș, cuprinse într-un proiect fotografic cu toate monumentele UNESCO din România
Fotograful român Cosmin Dănilă și-a dedicat trei ani din viață unui proiect care reunește toate obiectivele naturale și culturale incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. În total au fost fotografiate 31 de situri protejate, începând cu Delta Dunării și continuând cu cetățile dacice din Munții Orăștiei, bisericile fortificate din Transilvania sau centrul istoric al orașului Sighișoara. Printre acestea se regăsesc și bisericile de lemn din Maramureș monument UNESCO: biserica de lemn din Bârsana, biserica de lemn din Budești Josani, biserica de lemn din Desești, biserica de lemn din Ieud Deal, biserica de lemn din Plopiș, biserica de lemn din Poienile Izei, biserica de lemn din Rogoz și biserica de lemn din Șurdești.
Detalii de arhitectură, peisaje, dar și scene din viața localnicilor au fost surprinse în imaginile care redau obiectivele românești din patrimoniul UNESCO. Toate fotografiile au fost cuprinse într-un album online, iar turiștii care văd fotografiile și vor să viziteze aceste locuri au la dispoziție o hartă cu localizarea monumentelor UNESCO de pe teritoriul țării noastre.
Proiectul fotografic a fost autofinanțat în întregime de către fotograf și s-a derulat în perioada octombrie 2005 – mai 2008. În prezent, Cosmin Dănilă este stabilit în Canada și realizează fotografii de nuntă ieșite din tipare.
Fotografiile cu monumentele UNESCO și harta cu localizarea acestora se găsesc pe site-ul http://www.patrimoniuromanesc.ro/