Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Mar 12, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Munții Lăpușului (Băiuț): Pe Piatra Prislopului

Munții Lăpușului (Băiuț): Pe Piatra Prislopului

Traseu: Băiuț – Piatra Prislopului – vârful Neteda – Poiana Prislop - Piatra Prislopului

Obiectiv: creasta principală V-E a Munților Lăpușului, Piatra Prislopului (altitudine 1315 m) cu turnurile andezitice (și eventual vârful Dosul Prislopului – 1138 m)

Localizare: Băiuț, Munții Lăpușului

Itinerar: Baia Mare – Cavnic – Pasul Neteda (40 km); Baia Mare – Cavnic – Pasul Rotunda – Strâmbu Băiuț – Băiuț (58 km) sau iarna Baia Mare – Tg. Lăpuș – Lăpuș – Băiuț (78 km)

Marcaj turistic: bandă roșie de creastă principală în cazul abordarii din Pasul Netedea spre E-SE; triunghi roșu din Băiuț în amontele Valea lui Mihai și apoi a văii Leordei, pe la E de vârful Măgura Leordei, de aici înspre NE, la izvorul din grohote și popasul de sub Piatra Prislopului nu există marcaj, doar drum de TAF

Tip traseu: excursie

Grad dificultate: ușor spre mediu pe creasta principală, mai dificil via Băiuț

Echipament necesar: adecvat anotimpului, recomandate bețele de trekking

Lungime și durată: circa 8-10 km din Băiuț și 3 ore până sub Piatra Prislopului, circa 15-17 km, 3-3 ore și jumătate de La Cruce (1 km S de Pasul Neteda, spre Cavnic, respectiv 0,5 km N de La Icoană) pe Piatra Prislopului – ***de adăugat timpul/distanța în funcție de varianta aleasă pentru revenire

Diferența de nivel: circa 700 m din Băiuț, de la gura Văii lui Mihai și 400 m abordând traseul din Pasul Neteda

Recomandări: de asigurat apa potabilă din start; vezi harta Zona Turistică Cavnic –Băiuț din seria Gutinul turistic, an 2005

Avertismente: zonă cu vipere, mistreți, urși și stâne cu câini agresivi

Căi de acces: din Pasul Neteda sau dinspre Băiuț

Mijloace de locomoție: autobuz, microbuz, autoturism personal

Sugestii de cazare: cort sau la pensiuni din Cavnic ori Băiuț

Descriere traseu:
Abordăm varianta dinspre Băiuț și suim pe drumul auto forestier pe valea lui Mihai, în amonte, și apoi pe valea Leordei până la E de Măgura Leordei.

De acolo continuăm pe drum de TAF și făgaș la NE, ce ajung la un loc de popas turistic și de vânătoare din preajma unui izvor abundend ivit din grohotele prăbușite din Piatra Prislopului (stâncăriile turnurilor) marcate cu o cruce de fier. Datorită versantului stâncos-grohotos e dificil să ajungem de la izvor pe Piatra Prislopului, la belvedere, respectiv la culmea Munților Lăpușului și marcajul turistic bandă roșie.

De menționat că marcajul turistic triunghi roșu intersectează puțin la V de vârful Neteda sau Pleșca (1322 m) culmea principală, coborând spre N-NV spre Jireapăn, valea Prindelului la drumul Budești-Mănăstirea Roșia.

Optăm pentru accesul pe Piatra Prislopului dinspre Cavnic – La Cruce – marcaj bandă roșie. Parcurgem poteca culmii principale de la V la E, trecând pe lângă vârful Făgădău Pintii, șaua cu Făgădău Pintii (de aici la dreapta-S- in 15 minute se ajunge la rezervația turbăriei Tăul Negru).

Trecem pe la Zgleamănu (cu un pseudomormânt cu cruce de stejar), vârful Prisca cu stâne tradiționale, rămâne la stânga potecii. De aici urcăm pe vârful Neteda intersectând marcajul triunghi roșu (vârful se poate ocoli prin S-SE, de vechi drum de căruță-un drum coboară de sub vârful Neteda sau Pleșca la S, spre Băiuț prin Valea lui Mihai).

De pe vârful Neteda, continuăm pe culme spre E sau pe sub culme și mergem pe aceeași direcție. Ajungem la o altă tradițională locație de stâne – La Poposeală – reper o cruce de fier și zone de turbărie.

Continuăm spre Poiana Prislop apoi, abandonăm culmea și banda roșie turistică, și schimbăm direcția spre S, ieșind la Piatra Prislopului cu turnuri și pereți stâncoși. Atenție mare la accesul pe creștetul acesteia, la crucea de fier, risc de accidentare mortală!

Putem aborda Piatra Prislopului pe o altă variantă și în cazul parcurgerii crestei principale a Munților Lăpușului de la E spre V, dinspre Băiuț via vârful Văratec (altitudine 357 m) , Șaua Trei Hotară, pe lângă vârful SelhaRoșia și Dosul Prislopului, de acolo la stânga- S- pe Piatra Prislopului.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This