Baia Mare (Valea Borcutului): Balta lui Pocol – Casa Tâlharilor – Târgu Ciorilor – Băița – Casa Memorială Ion Şiugariu
Traseu: Valea Borcutului - Balta lui Pocol – Casa Tâlharilor - Târgu Ciorilor – Băiţa
Obiectiv: traversarea din Valea Borcutului în Băiţa, vizitând Balta lui Pocol, Casa Tâlharilor de pe Dealul Mănăstirea, mina de la Întorsură, fosta poiană Târgu Ciorilor şi-n final Băiţa – zona Dealului Lunci cu Casa Memorială Ion Şiugariu; se pot vizita bisericile din Băiţa şi Calvaria cu capelă.
Localizare: Maramureş, oraş Tăuţii Măgherăuş, cartier Băiţa
Itinerar: Baia Mare – Cartier Valea Borcutului- circa 6 km
Marcaj turistic: -
Tip traseu: excursie
Grad dificultate: uşor
Echipament necesar: adecvat anotimpului; recomandabile beţele de trekking – îndeosebi la Casa Tâlharilor de pe Dealul Mănăstirea
Lungime şi durată: circa 9-10 km, aproximativ 3 ore şi 30 de minute
Diferenţa de nivel: circa 250 m
Recomandări: de asigurat apă potabilă; aceasta lipseşte până pe Dealul Lunci – Băiţa
Avertismente: atenţie deosebită în zona aglomeratelor vulcanice – brecii – de la Casa Tâlharilor – intens erodate, tectonizate, instabile; risc de accidentare!
Căi de acces: in Baia Mare în Valea Borcutului – staţia autobuzului nr. 5 Frumuşaua sau şi invers, din Băiţa – Staţia Ion Şiugariu a aceluiaşi autobuz sau nr. 7
Mijloace de locomoţie: autobuz urban nr. 5, 7
Sugestii de cazare: nu este cazul
Descriere traseu:
Mergem cu autobuzul nr. 5 în Cartierul Valea Borcutului şi coborâm la staţia Frumuşaua. Continuăm pe drumul spre Castel circa 60-70 m după care abandonăm asfaltul şi suim la stânga pe un vechi drum înierbat de car spre N, spre Cimitirul Reformat şi Ghistinişul lui Hindly Lajos.
Continuăm suind pe un şleau de car la Balta lui Pocol (jumătate de oră până aici). Trecem pe langă o tisa solitara apoi urcăm poteca de pe culmea împădurită de la E-SE de Balta lui Pocol spre şaua dintre Dealul Mănăstirea (la V) şi Poprad (a E) trecând pe la platforma cu ştuţul unei foste sondeze a IPEG MM.
Cu circa 150 m înainte de a ajunge în şa, la stânga, apar pinii silvatici printre goruni şi stâncăriile aglomerat vulcanice ruiniforme, ocru-ruginii, ale Casei Tâlharilor (1 oră de la start).
Traversăm direct spre V un vâlcel sec şi ajungem la doi megaliţi formaţi din brecii. De aici ne deplasăm pe sub Casa Tâlharilor cu stâncăriile găunoase şi spectaculoase (unele grote reprezentând azi vizuine de sălbăticiuni), printre pini, goruni şi doborâturi de vânt.
Ajungem la grota cea mai mare (vestică) cu tavanul parţial prăbuşit; de unde urcăm costiş dreapta după care se coborâm lejer poteca culmii până la pinii Întorsurii (o oră şi jumătate de la plecare). Sub Întorsură, pe direcţia SV, este o veche galerie de mină redeschisă de IPEG MM după 1990 şi apoi abandonată, vizitabilă cu prudenţă – risc surpare tavan!
De acolo drumul duce spre S (stânga) la Balta lui Pocol, la V, pe culme, spre Picsa Babi iar către N coboară drumul forestier spre Târgu Ciorilor, având în stânga valea Frumuşaua, în dreapta fostul Făget.
În fosta poiană Târgu Ciorilor traversăm lunca umedă şi incipientul curs modest al văii Frumuşaua străjuită de arini bătrâni, trecem prin plantaţia matură de conifere; aici, într-un mic luminiş, găsim o frumoasă cabană din bârne de molid, neterminată dar şi neînchisă, bună de adăpost pe vreme rea.
Continuăm deplasarea prin stânga cabanei în sus, pe drumul de TAF, până în culmea ce suie la NE către Varful lui Dan. Din culme ţinem drumul de car/TAF descendent spre stânga, şi ajungem la o fântâniţă colmatată, imediat după aceea la o fântână cu roată şi lanţ şi gospodăriile modeste de pe versantul N abrupt, cu fânaţă şi livadă, ale Dealului Lunci. De pe acest versant se deschide o panoramă superbă spre vatra Băiţei, Piatra Handalului din Nistru, vârful Paltinu, Pietroasa şi Ţiganu, respectiv Vârful lui Dan.
În final coborâm de pe Dealul Lunci pe drumul nr. 81 de sub coastă – spre Casa Memorială a Poetului – gazetar Ion Siugariu (1916-1945) – şi de-acolo în continuare pe şleaul afund al acestuia, ajungem în flancul stâng al văii Băiţa la indicatorul Str. 81, vizavi de Podul Dealului Mare şi la circa 40 m NV de staţia de autobuz Ion Şiugariu (3 ore şi 30 de minute de la debutul excursiei şi circa 9-10 km parcurşi pe fosta cale de acces către Baia Mare a locuitorilor fostului sătuc muncitoresc-minier al Băiţei).