Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 22, 2014 în Trasee montane, Trasee turistice | 0 comentarii

Trei Apostoli (Gutâiul Mic) – iarna

Trei Apostoli (Gutâiul Mic) – iarna

Traseu: Baia Mare – Cavnic – Pasul Neteda (circa 32 km)
Obiectiv: Trei Apostoli sau Gutâiul Mic
Localizare: Maramureș, Munții Gutâi, Pasul Neteda
Itinerar: Pasul Neteda – Gutâiul Mic (Trei Apostoli)
Marcaj turistic: bandă roșie
Tip traseu: tură alpină hibernală
Grad dificultate: mediu
Echipament necesar: foarte utile sunt bețele de trekking (pantă foarte accentuată în zona Gutâiul Mic – vâlcele și grohote)
Lungime și durată: 5 ore şi cca 10-12 km
Diferență de nivel: circa 550-650 m
Recomandări: traseu pretabil skiului de tură; harta zona turistică Cavnic – Băiuț din seria Gutinul turistic 2005
Avertismente: habitat de urși; vara – vipere comune & melanice
Căi de acces: Cavnic – Pasul Neteda
Mijloace de locomoție: curse autobuz sau microbuz Baia Mare – Cavnic – Sighetu Marmației; autoturism personal; bicicletă
Sugestii de cazare: cort, pensiuni Cavnic

Descriere traseu:
Plecarea pe traseu se face din Baia Mare spre Cavnic, ținta fiind Trei Apostoli – Gutâiul Mic, cum mai este cunoscut.

Din Cavnic se suie spre zona cunoscută ca Handal, iar mașina o lăsăm la intrarea pe traseu, în apropiere de un popas, cu masă și bănci din trunchiuri de molid. Din Pasul Neteda, se merge pe jos spre V, pe marcajul turistic bandă roşie (întrerupt pe alocuri din cauza exploatărilor forestiere).

Traseul se angajează printr-o plantaţie matură de molid realizată de Romsilva. Marcajul turistic e bun, fiind amplasat pe trunchiurile fagilor prezenţi la stânga culmii. Spre SE predomină făgetul rărit, în timp ce plantația de molid ocupă versanţii NE, dinspre obârşiile văii Mlăcii dincolo de care apare Măgura Budeştiului (1206 m) – intens exploatată forestier în ultimii ani.

După circa 1 oră de mers, pe un fag din dreapta traseului se poate observa borna silvică III/ 198. Marcajul turistic bandă roșie este destul de confuz în această zonă. Spre dreapta există o deschidere spre o poiană din care variante de drum de TAF conduc, mult deviat însă, spre Gutâiul Mic. Din acest loc trebuie mers înainte şi uşor stânga, având drept reper H-ul silvic roşu. O variantă a unui drum de TAF, ceva mai abruptă, suie din stânga spre culme, adică dinspre parcarea pârtiei La Icoană.

Banda roşie turistică reapare şi nu peste mult lăsăm la dreapta pe un fag, destul de ştearsă şi greu lizibilă, borna silvică III/168. Marcajul dispare din nou în dreptul unui munceluţ pe care-l depăşim suind la stânga. Ajunşi pe culme continuăm spre V (pe H-ul silvic), de unde se vede o panoramă cu Pasul Rotunda, Şaua şi Vârful lui Bolchiş, Şatra lui Pintea şi, mult mai aproape, trigemenul vârful Hija – exploatat forestier pe versanţii săi nord-vestici.

Plantaţia de molid reapare în dreapta culmii şi după ce dăm într-o şa regăsim şi banda roşie turistică, dar pentru scurtă vreme. În faţă şi după circa 1 h 40 min de la debut, se observă o culme cu alură custuroasă, orientată NV-SE. H-ul silvic continuă peste custura fotogenică datorită impresionanţilor săi bolovani andezitici, nu şi marcajul turistic.

O potecă depăşeşte pe curbă de nivel nordică zona custurii. Dacă neaua groasă nu îmbie să suim pe H pentru a continua spre Trei Apostoli, optăm pentru o variantă ocolitoare de pe versantul SE al custurii, pe culoare de TAF ce străbat un lăstăriş de fag intercalat cu plantaţie de molid şi zadă. Ţinem stânga, suind uşor spre V, având drept reper un frumos megalit andezitic cu vagi forme de sfinx din preajma căruia avem o altă panoramă spre vârful Mogoşa, Piatra Malnaşului, Cavnic, Piatra Şoimului.

Banda roşie turistică reapare într-o mică şa și continuă neîntrerupt până la Gutâiul Mic (Trei Apostoli) – piciorul estic. A trecut 1 h si 30 min de la plecare până să vedem prima oară Trei Apostoli, botezat de unii Ţâţele Doamnei.

Marcajul turistic abandonează spre final culmea E-V, mult prea abruptă şi stâncoasă, greu accesibilă nu doar iarna, angajându-se într-un urcuş iniţial SV, ulterior în serpetine spre N-NV. După 2 ore se iese în golul alpin drapat cu smocuri ocru-bej de părul porcului şi tufe de ienuperi, iar peste încă 30 min se ajunge la Gutâiul Mic. Pe vreme prielnică, din acest loc se pot vedea vârful Gutâi şi Mogoşa, Pietrele Şoimului, Şatra Pintii, Ţibleşul, vârful Neteda şi Prislop, Pietrosul Rodnei, Munţii Maramureşului și Carpații din zona ucraineană Zakarpatya.

Deplasarea continuă spre V pe o potecuţă, admirând Apostolii. Ajungem la cota 1379 m (stabilită cu GPS pentru şaua amplă dinspre vârful Gutâi).

Ne întoarcem pe unde am urcat, adică pe piciorul SE al Gutâiului Mic protejat de vânt. Scurtul popas îl putem face după cca 30 min, în şaua protejată de vânt de făgetul matur și lăstărişul de fag intercalat cu plantaţia de molid şi zadă. În acest punct – de obicei suind din Cavnic spre Trei Apostoli și intersectând traseul recent marcat cu triunghi roşu ce vine dinspre Piatra Malnaşului – pot să apară urme solitare de urşi sau de ursoaică cu pui, zona stâncoasă sudică a Apostolilor oferindu-le locuri optime de iernat.

Dacă nu ne tentează continuarea spre E, direct peste custura stâncoasă marcată cu H silvic, nici pe o curbă de nivel nordică a acesteia, putem continua prin lăstăriş-plantaţie pentru a ajunge iar la marcajul turistic și pe care îl urmăm până în dreptul deluşorului. Dacă se deviază prin stânga, se intră pe un culoar strâmt şi impresionant de molizi, marcat o vreme cu banda roşie. După furtuni și ierni cu ninsori abundente, drumul de TAF poate fi troienit și blocat cu doborâturi ce obligă la ocoliri prin plantaţia deasă.

Cu cât ne îndepărtăm, dăm peste variante de drumuri de TAF orientate NE, spre valea Mlăcii, unele mocirlite de de pâraie. Pentru că nu vrem să cobărâm mult prea jos, spre Budeşti, o tăiem scurt la dreapta (SE) și traversăm o splendidă poiană străjuită pe trei laturi de molidiş, ieşind la traseul marcat cu bandă roşie în dreptul bornei silvice III/198. De aici există o variantă directă la dreapta și-n jos – spre parcarea pârtiei La Icoană, trecând pe lângă un bordei vânătoresc.

După circa 5 h şi 10-12 km parcurşi ne încheiem tura coborând spre Cavnic, din Pasul Neteda.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This