Tehnica tradițională de realizare a covoarelor din Maramureș, inclusă în patrimoniul UNESCO
Comitetul interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit în Etiopia, a anunțat în luna decembrie cele 12 elemente care au fost adăugate la Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial. Printre acestea se numără un festival din Nigeria, o ceremonie spirituală din Vietnam, un fel de mâncare specific Tadjikistanului, dar și tehnicile tradiționale de realizare a covoarelor din mai multe zone ale Moldovei și României, printre care și Maramureșul.
Reprezentanții UNESCO spun despre covoarele tradiționale din România și Republica Moldova că „au fost folosite pentru decorare, înmormântări, expoziții, dar și ca parte a zestrei miresei. Astăzi, ele sunt apreciate în principal ca opere de artă.”. Cât despre modul de transmitere a tehnicii de realizare a covoarelor, se arată că „în sate, fetele învață această formă de artă de la mama sau bunica lor, în timp ce la oraș centrele meșteșugărești, asociațiile și colegiile, dar și muzeele organizează clase. ”. În descrierea acestei tradiții care datează de generații, se mai menționează faptul că „tehnica tradițională de realizare a covoarelor este considerată un instrument care unește grupuri de oameni cu vârste și provenind din medii socio-economice diferite”.
Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial include forme de exprimare care atestă diversitatea patrimoniului imaterial și își propune să crească gradul de conștientizare a importanței lor. În prezent, lista cuprinde 366 de elemente.
Foto: Drumul Lung spre Cimitirul Vesel