Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Dec 12, 2017 în Articole noi, Stiri | 0 comentarii

Petrecerile din Oncești ale Consiliului Județean Maramureș au avut ecou până la Ministerul Turismului

Petrecerile din Oncești ale Consiliului Județean Maramureș au avut ecou până la Ministerul Turismului

Petrecerile Consiliului Județean Maramureș în Oncești au avut ecou până la Ministerul Turismului. Oncești se pare că își primește astfel răsplata pentru găzduirea chermezelor organizate de administrația județeană în comună, de vreme ce localitatea a fost propusă pentru dobândirea statutului de stațiune turistică.

Ministerul Turismului a lansat în consultare publică proiectul de atestare ca stațiuni turistice de interes național a patru localități – Borșa (județul Maramureș), Dâmbovicioara (județul Argeș), orașul Năvodari cu zona Mamaia Nord (județul Constanța) și comuna Moroeni din zona Peștera-Padina (județul Dâmbovița), respectiv de atestare ca stațiuni turistice de interes local a comunelor Cacica, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Solca din județul Suceava și Oncești din județul Maramureș.

Anunțul este oarecum surprinzător, mai ales în privința Onceștiului, pentru că în Maramureș există alte localități care ar putea pretinde acest statut înainte comunei.

În actul de fundamentare al Ministerului Turismului se menționează că Oncești are ca atuuri vecinătatea cu Sighetu Marmației, cu Săpânța și cu Bârsana. Mai exact, proiectul conține și următoarea descriere: “Comuna Oncești este situată în partea de nord a României, în Depresiunea Maramureșului, pe Valea Izei, în inima Maramureșului Istoric, la 10 km de orașul Sighetu Marmației și Muzeul Etnografic al Țării Maramureșului,
unde se află expusă cea mai veche biserică de lemn din comuna Oncești, la 18 km de Mânăstirea “Sfântul Arhanghel Mihai” – Sâpînța-Peri, cea mai înaltă construcție din lemn (stejar) din Europa, 75 de m și la 5 km de Mânăstirea
10 Bârsana, care este o sinteză a sculpturii în lemn pentru zona de Maramureș Istoric, considerată de turiști “Muntele Athos de Maramureș”, biserica veche, datează din anul 1720, iar astăzi este inclusă în patrimoniul UNESCO.”

Prezentarea Onceștiului continuă cu relieful, arhitectura, vestiile arheologice și folclorul, dar și o referire care face trimitere directă la petrecerile administrației județene din ultimul an. “Manifestărle sociale reprezintă acțiuni la care participă întraga obște a satului, care de regulă se organizează la Căminul Cultural ce are o capacitate de 250 de locuri, precum și la Casa de petrecere a moroșenilor, sală care dispune de
1000 de locuri la masă, unde se organizează simpozioane, conferințe și alte evenimente”, se arată în documentul ministerului. “Casa de Petrecere a Morosenilor”, la care se face referire în actul oficial, este o investiție privată, demarată înainte de preluarea mandatului de către actualul primar al comunei Oncești, iar în ultima vreme a găzduit chermeze ale Consiliului Județean Maramureș la care au participat îndeosebi funcționari publici, politicieni și oameni din anturajul acestora.

Despre beneficiile obținerii statutului, Ministerul Turismului a arătat că, pe termen mediu și lung, proiectul de act normativ va crea un impact pozitiv în sensul că localitățile atestate vor putea fi promovate ca stațiuni turistice de interes național sau local și vor avea șanse mai mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This