Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Feb 28, 2014 în Trasee montane, Trasee turistice | 0 comentarii

Munții Rodnei (Borșa): Pe Pietrosu Rodnei

Munții Rodnei (Borșa): Pe Pietrosu Rodnei

Traseu: Spitalul de Recuperare Borșa – valea Pietroasa, Piciorul Moșului, Stația Meteo Iezerul Pietrosului, vârful Pietrosu Rodnei

Obiectiv: vârful Pietrosu Rodnei – 2303 m altitudine, cel mai înalt din Parcul Național Munții Rodnei

Localizare: Maramureș, Borșa, Parcul Național Munții Rodnei

Itinerar: cea mai directă variantă de abordare Baia Mare – Cavnic – Călinești – Bârsana – Moisei – Borșa – 151 km

Marcaj turistic: bandă albastră

Tip traseu: excursie

Grad dificultate: moderat spre dificil

Echipament necesar: adecvat anotimpului

Lungime și durată: 5-6 ore (4-5 pentru coborâre pe același traseu), 11-12 km

Diferența de nivel: 1630-1650 m

Recomandări: bețe de trekking; vezi harta – ghid Munții Rodnei – Editura Bel Alpin și harta Borșa 1:45.000

Avertismente: iarna și primăvara devreme risc major de avalanșă; zonă cu urși, vipere

Căi de acces: Borșa, valea Pietroasa, Piciorul Moșului, Stația Meteo Iezerul Pietrosului, vârful Pietrosu Rodnei – la fosta stație meteo automată

Mijloace de locomoție: curse de autobuz, microbuz Baia Mare – Borșa sau autoturism propriu

Sugestii de cazare: cort, pensiuni sau hoteluri din orașul Borșa

Descriere traseu:
Plecăm din Baia Mare. Începând de pe Valea Izei, după Bogdan Vodă spre Dragomirești și apoi din ce în ce mai clar, suim spre Dealul Moisei, coborâm pe Valea Vișeului în Moisei și continuăm spre Borșa, în față apare Pietrosu Rodnei, la dreapta acestuia, după o largă șa e vârful Buhăiescu Mare și imediat după el, mai scund și ascuțit, vârful Buhăiescu Mic.

Traseul debutează în centrul orașului Borșa, după Spitalul de Recuperare lângă care există un panou info Munții Rodnei cu hartă și marcaje turistice. De aici debutează traseul marcat bandă albastră.

Trecem podul peste râul Vișeu după care suim pe strada Pietroasa care urcă până aproape de limita N a Parcul Național Munții Rodnei, la liziera molidișului regenerat după masive defrișări din anii 2000-2005. La lizieră, în dreapta drumului la circa 100 m e un izvor cu apă potabilă. Atenție, apa pârâului Pietroasa nu e potabilă, fiind poluată de Stația Meteo Iezer!

De la ultimele gospodării suim pe drumul forestier în serpentine care traversează molidișul decimat și ieșim în golul alpin. Acesta face o mare volta la stânga ascendent în drept la Zănoaga Mare. Aproape de această curbă, la circa 100 m N de ea, e un izvor cu apă potabilă care curge peste drum.

De acolo, privind spre S, în față apare Piciorul Moșului care iese în vârful Pietrosu Rodnei, la stânga culmii fiind Zănoaga Iezerului iar la dreapta Zănoaga Mare; privind din volta drumului spre SV zărim Turnu Roșu, o culme ce separă Zănoaga Mare de Zănoaga Mică.

Din această mare voltă începe un urcuș lung, în pantă, ce taie Piciorul Moșului, și ajunge la parapeții anti-avalanșă din malul stâng al pârâului Pietroasa. La parapeți direcția potecii se schimbă spre SV, aceasta continuând costiș după care coboară ușor pentru a se termina la Stația Meteo Iezerul Pietrosului.

Din Borșa până aici se fac circa 3 ore și jumătate – 4 ore în condiții de vară și pe vreme prielnică. Până în Zănoaga Iezerului, la Lacul Iezer (cu forma asemănătoare hărții României) mergem lejer, ocolim prin dreapta incinta stației, traversăm o zonă cu jnepeniș și pârâul Iezer. La stânga acestuia e Piatra Albă, în dreapta Refugiul Administrației Parcului Național Munții Rodnei și Piciorul Moșului (pe acesta suie traseul de iarnă, nemarcat turistic, spre vârful Pietrosu Rodnei sau Pietrosu Mare).

Traseul de vară continuă prin stânga Lacului Iezer apoi pe serpentinele de deasupra acestuia, ieșind după circa 1 oră -1 oră și jumătate la Parul de Fier (în Zănoaga Iezerului pot fi văzute marmote, capre negre, rododendron, gențiene, oițe, ochiul găinii etc.).

De la Parul de Fier, pentru a ajunge pe vârful Pietrosu Rodnei continuăm pe poteca de deasupra Zănoagei Iezerului la dreapta – poteca e bolovănoasă, cu lespezi șistos cristaline, cu urme ale vechiului parapet, pe vârf fiind vizibilă fosta stație meteo automată, devastată de ani de zile.

De la Parul de Fier continuând înainte, spre o mare înșeuare afundă, s-ar ajunge pe vârfurile Buhăiescu Mare și Mic apoi pe vârful Rebra și la Obârșia Rebrei, adică pe Munții Rodnei, culmea principală, și marcajul de creastă bandă roșie. Din afunda șa, la stânga (E) se coboară foarte repede dar accentuat la Tăurile Buhăiescu, glaciare, trei în cascadă, al patrulea decalat spre SV. Revenirea în Borșa se poate face pe traseul de la urcare.

Există și alte variante de abordare (din)spre Pietrosu Rodnei precum:

a) Moisei-valea Izvorul lui Dragoș – Valea Hotarului – Casa Laborator – Golgota – Pietrosu Rodnei;

b) Tăurile Buhăiescu, valea Buhăiescu Mare, cu o cascadă pe un prag glaciar, confluența cu valea Buhăiescu Mic (aceasta cu o altă cascadă), valea Buhăiescu, sălbatică, abundând de cascade, vâltori, praguri și marmite, valea Repedea și cartierul Repedea – de aici sunt 6 km de parcurs până la Gura Repedea și podul peste Vișeuț apoi alți 3 km până în centrul orașului Borșa;

c) vârful Pietrosu Rodnei poate fi inclus în traseul parcurgerii integrale a crestei principale a Munților Rodnei, din Pasul Șetref prin Muncelu Râios – vârful Bătrâna spre Tarnița la Cruce – Tău la Cărți – Șaua Puzdre – Curmătura Galațului – Șaua Gărgălău – vârful Inău – vârful Inăuț – vârful Roșu – Pasul Rotunda sau comuna Șanț, pe Valea Someșului Mare – județul Bistrița Năsăud sau invers.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This