Munții Igniș (Nistru): Din Valea Nistru, pe Piatra Șoimului
Traseu: valea Nistru – Piatra Șoimului – valea Nistru
Obiectiv: valea Nistru, Piatra Șoimului, Izvorul de pe valea Nistru; de avut în vedere vara Lacul Nistru, foarte apropiat, aflat la V de Piatra Șoimului
Localizare: Maramureș, Nistru, Munții Igniș V
Itinerar: Baia Mare –Tăuții Măgherăuș – valea Nistru, aval de izvor – 15 km
Marcaj turistic: -
Tip traseu: circuit turistic geologico-peisagistic
Grad dificultate: ușor
Echipament necesar: adecvat anotimpului, neapărat bocanci aderenți și bețe de trekking – teren abrupt și bolovănos, accidentat în final
Lungime și durată: 2 ore și jumătate – 3 ore, circa 2.5 – 3 km
Diferența de nivel: circa 300 m
Recomandări: harta zona turistică Baia Mare – Tăuții Măgherăuș din seria Gutinul turistic, an 2005
Avertismente: atenție la belvederile de pe Piatra Șoimului – risc prăbușire în prăpastiile sau hornurile nordice adânci de 25-40 m
Căi de acces: din valea Nistru – 50 m amonte dreapta de Podul Pietrăriei; Piatra Șoimului poate fi abordată și din Băița, prin Poiana Băițenilor – marcaj turistic punct albastru
Mijloace de locomoție: autobuzul urban nr. 13 Baia Mare – Nistru, autoturism personal
Sugestii de cazare: cort sau camping Lacul Nistru
Descriere traseu:
Plecăm din Baia Mare spre Tăuții Măgherăuș – Nistru. Apar săgețile albastre și marcajul mountain bikerilor. Traseul debutează la nord de Cabana Silvică de pe valea Nistru și de Podul Pietrăriei – la stânga drumului, lângă valea Nistru, e o parcare largă iar pe un fag, marcată cu roșu și alb, Bs IV/ 101, lângă acesta o masă cu bănci din bârne groase de fag.
Suim la dreapta pe un drum mocirlos de TAF care continuă în amontele unui pârâu foarte modest. După câțiva zeci de metri schimbăm direcția la stânga, pe o altă variantă de drum de TAF, către Piatra Șoimului, capătul V al culmii. În continuare pe culme și cât mai aproape de zona stâncos-prăpăstioasă N cu vedere spre vârful Șindilitu la V – 584 m altitudine și spre Nistru la N.
Apar goruni seculari rari, monumentali, intercalați în făgetul tânăr. La dreapta apare o plantație tânără de molid și o potecă ce suie dinspre SV spre N-NE. Continuăm în urcuș lejer spre Piatra Șoimului, belvederi. Pe fagi apar succesiv cifre, posibil ale geofizicienilor, marcate cu verde fistic.
După circa 1 oră de la plecare ajungem la Piatra Șoimului, prima belvedere. Continuăm pe culmea stâncoasă, cu prăpastia și niște hornuri spectaculoase spre N, și ajungem la succesive locuri de belvedere spre Șindilitu, Nistru, Piatra Handalului, Muntele Mic, Piatra Tisei, Măgura Mare, Pietroasa- 1200 m, Țiganu, Galbena – 541 m (cu linie și stâlpi de înaltă tensiune).
După aproximativ 1 ora și jumătate de la start trecem de ultima belvedere. Pe un fag apare un alt simbol numeric cu verde fistic iar pe altul, abia lizibilă, Bs IV/98. La stânga vedem Piatra Șoimului cu stâncăriile piroclastice negricios-ruginii ale capătului E-NE al și sub ele, spre E, o afundătură largă de 3-4 m și lungă de circa 35-40 m, orientată SV-NE, de sorginte tectonică.
De la borna silvică începem să coborâm de pe Piatra Șoimului, pe sub stâncăriile și grohotele haotice, pe direcția N-NV-V și-n final SV. Ajungem în făgetul matur, rărit. Apar drumuri de TAF ce coboară spre V sau/și NV spre valea Nistru, în șoseaua asfaltată, amonte circa 500 m de vestitul izvor frecventat zilnic de numeroși amatori de apă excelentă (plată).
Dacă privim din făget spre S vedem Piatra Șoimului cu custura stâncos-dantelată și unele din balcoanele – belvedere ale acesteia. Admirăm valea Nistru cu repezișuri. Lăsăm pe dreapta un loc de picnic cu bănci și masă din bârne iar după vreo 100 -150 m închidem circuitul la următorul loc de popas de pe valea Nistru, mal stâng, la parcarea largă și fagul marcat Bs IV/101.
Vara, circuitul pe Piatra Șoimului poate fi completat cu vizitarea Lacului Nistru-antropic, aflat în apropiere, la poalele E ale Dealului Șindilitu (cu drum de acces auto până la lac/camping).