Munții Igniș (Firiza): La cascadele din Firiza si Blidari
Traseu: Blidari – valea Vălinelor - cascada Vâltori – cascada Blidarului – Piatra Lupului – cascada Sturului
Obiectiv: Lacul Firiza, cascada Vâltori, casele tradiționale din Firiza, cascada de pe valea Blidarului, Piatra Lupului și Piciorul Strâmbei, Piatra Caprei și cascada inferioară de pe valea Sturului
Localizare: Maramureș, Firiza – Blidari, Munții Igniș
Itinerar: Baia Mare – Firiza – CH3 Blidari – 25 km
Marcaj turistic: parțial doar punct roșu de la Pensiunea Căprioara în amontele văii Vălinelor, până aproape de Cascada Vâltori
Tip traseu: excursie
Grad dificultate: ușor
Echipament necesar: adecvat anotimpului; trebuie avut în vedere că malurile și albiile văilor Vălinelor, Blidarului și Sturului sunt extrem de accidentate și bolovănoase
Lungime și durată: circa 45 minunte și 2 km tur/retur la cascada Vâltori; vizitarea cascadei de pe valea Blidarului și deplasarea la cascada văii Sturului informativ tur/retur presupune circa 2 ore și 4 – 4,5 km; cele trei cascade se pot vizita lejer în circa 3-3 ore și jumătate în orice anotimp
Diferența de nivel: nesemnificativă
Recomandări: harta zona turistică Baia Mare – Tăuții Măgherăuș din seria Gutinul turistic, an 2005
Avertismente: zonă cu urși și vipere pe valea Sturului
Căi de acces: din Firiza spre Blidari
Mijloace de locomoție: autobuz urban spre Firiza; autoturism personal; mountain bike
Sugestii de cazare: cort sau pensiuni din Firiza și Blidari
Descriere traseu:
Plecam din Baia Mare spre Lacul Firiza, până în dreptul Pensiunii Căprioara. Vizităm, în dreapta, coada Lacului Firiza și revenim. Ne deplasăm din șoseau spre Blidari – Stațiunea Turistică Izvoare la stânga, în amontele văii Vălinelor. Trecem pe lângă case de vacanță.
Apare marcajul turistic punct roșu care probabil duce spre Poiana Jolob – Șeituri. Traversăm prin vad ori pe o punte precară valea Vălinelor. La stânga rămâne o carieră veche de andezite.
Valea se deschide treptat; în stânga apar două șopruri pentru fân și locația unei stâne, în dreapta o gospodărie veche țărănească. Ajungem la un podeț de beton; în dreapta suie un drum de TAF/car spre o poiană cu două case – e traseul spre Poiana Jolob, Poiana Șeituri și vârful Ulmoasa la stânga, respectiv spre vârful Bagneu – Frăsineasa în dreapta).
Un drum cu pârâu firav vine dinspre V către E spre pod; un alt drum scurt, de car, acompaniază în amonte valea Vălinelor, cu debit mai mare îndeosebi toamna și iarna; în stânga acestui drum e o căsuță de vacanță cu un pavilion picnicăresc.
O potecă de pe valea Vălinelor, mal geografic stâng, duce în aproximativ 200-250 m la cascada Vâltori ferestruită în versanții andezitici tectonizați-reper Bs III/229 marcată pe un fag. O punte e amenajată pe malul stâng al cascadei cu scopul de-a permite accesul în amonte printr-o spectaculoasă dar scurtă zonă de chei.
Cascada de pe valea Blidarului e în zona NE a satului, dincolo de ultimele case de vacanță și chiar vizavi de CH3 Blidari, fiind dominată spre N de Piatra Lupului și în continuare de Piciorul Strâmbei iar la S de Chicera Mare (1048 m), la V sunt versanții cu făget ce suie spre Piatra Bulzului și vârful Bulzului (1051 m).
Confluența văilor e marcată cu Bs IV/ 111 pe un fag din albie. Un drum auto-forestier suie în amontele văii Blidarului (acompaniind Piciorul Strâmbei, abrupturile împădurit-stâncoase sudice) spre Șaua Ștedia.
Cascada Blidarului e la circa 100 m amonte de confluența dintre valea Blidarului cu valea Sturului (aceasta constituind obârșia văii Firiza). Atacăm spre N-NE versantul împădurit de vizavi de cascada Blidarului și trecem pe lângă o cabană silvică aflată pe malul stâng-final al văii Sturului.
În circa 1- 1 oră și jumătate ajungem pe Piatra Lupului – extrem de semeață și accidentată – cu belvedere spre Blidari și Piatra Bulzului. Pentru a admira cascada Sturului inferior mergem pe valea Sturului, în amonte, pe drumul auto-forestier care ajunge după 10 km în Poiana lui Dumitru.
În dreapta, curând, putem admira Piatra Caprei apoi, pe stânga, Izvorul Tămăduirii – reamenajat în 2011 cu loc de popas (masă și bănci din bârne groase). Urmează peste valea Sturului, la dreapta, două cariere de andezite Blidar, una la stânga drumului. Bs III/70 e marcată cu roșu și alb pe un fag la stânga drumului.
Trecem pe la confluența văii Călămari cu valea Sturului. Un drum auto-forestier suie la stânga în amontele văii Călămari. Curând, continuând pe drumul din amontele văii Sturului, ajungem la bifurcația marcată turistic cu un stâlp alb-negru și o săgeată – Poiana lui Dumitru 8 km. Aici valea Rostoșa, acompaniată în amonte de un drum auto-forestier spre vârful Rotunda (1240 m altitudine) confluează cu valea Sturului.
Cascada Sturului inferior e foarte aproape, la circa 100-150 m, în dreapta drumului și amonte de confluență. Valea Sturului ferestruiește deasupra cascadei andezitele tectonizate; sub cascada înaltă de vreo 4-5 m s-a format o circulară marmită afundă.
Menționez că dacă se continuă deplasarea pe drumul forestier în amontele văii Sturului circa 2-2.5 km, trecând pe lângă CH 2 și CH 1 Blidar (care rămân în vale, la stânga serpentinelor drumului) puteți admira o altă cascadă a Sturului superior de această dată, înaltă de 8-10 m, ca un gros fuior vertical de apă aflat tocmai la baza turnurilor andezitice spectaculoase ale Pietrei Holmului (1063 m).