Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Mar 27, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

Maramureșul Istoric (Sighetu Marmației) – Peștera Solovan

Maramureșul Istoric (Sighetu Marmației) – Peștera Solovan

Traseu:  Grădina Morii – Izvorul Cetății – valea Spinului – dealul Solovan – Peștera Solovan

Obiectiv: Peștera Solovan - dezvoltată pe versantul NV al Dealului Solovan într-o diaclază – declarată arie naturală protejată – 1,02 ha suprafața – prin Legea 5/2000 – cod 2593. În rezervația Dealul Solovan sunt menționate de către botaniști specii precum bulbucii de munte – Trollius europaeus (în valea Șugăului), omagul – Aconitum moldavicum (în valea Cufundoasă și valea Morii), brebenelul sau breabănul – Dentaria glandulosa (suind serpentinele valea Spinului), coada iepurelui – Sesleria heufleriana (pe Dealul Cetății), pedicuța – Lycopodium clavatum, ghiocelul de piatră – Galanthus nivalis, iarba junghiului – Cephalanthera longifolia, lăcrămioara – Convallaria majalis, orhideea – Dactylorhiza sambuccina și altele.

Localizare: Maramureș, zona Maramureul Istoric, Sighetu Marmatiei; coordonate GPS – N 47 54 551 E 23 52 839 (conform A. Pontoș)

Itinerar: Baia Mare – Pasul Gutâi – Sighetu Marmației – Grădina Morii

Marcaj turistic: marcaj turistic standard, cruce roșie

Tip traseu: excursie

Grad dificultate: traseu lejer

Echipament necesar: adecvat anotimpului

Lungime și durată: Baia Mare – Grădina Morii –  - 70 km;  circa 6-7 km tur-retur de la H. R. Marmația, trecând pe lângă Izvorul Cetății, în amontele văii Spinului – parcurs în 2 ore și jumătate – 3 ore

Diferența de nivel: 271 m până în fața peșterii

Recomandări: recomandabile bețele de trekking mai ales pentru zonele mocirlos-alunecoase și cu pantă accentuată; la capătul punții suspendate pe cabluri de oțel din Grădina Morii există panouri info explicative și hartă; continuând de la peșteră – altitudine 544 m – spre E – NE se poate ajunge la situl vechii Cetăți Sighet (cu sensul din limba maghiară de Insula dintre Valea Tisei, Valea Izei, valea Șugău și valea Spinului) sau spre S-SE, peste vârful Solovan – 612 m altitudine – la Cabana Agriș și vârful Agriș – 775 m altitudine, Piatra Șarampăului, Piatra Iepii (sau Piatra Goală),vârful Țiganu – 1222 m, Cascada Strungii, Tăul Negru, Cascada Ciuroiului ori la Piatra Tisei iar la V-NV în valea Runcu – Nadășa – Săpâncioara – râul și comuna Săpânța, Cimitirul Vesel, Mănăstirea Săpânța Peri. De avut în vedere și relativ apropiatele cascade Runcu, Șipot, Piatra Borcutului și Piatra Săpânței dar și frumoasele localități Valea Hotarului și Iapa; la 15 august de Adormirea Maicii Domnului, în incinta Cimitirului Vesel are loc în ultimii ani un prestigios eveniment cultural-tradițional româno-irlandez

Avertismente: poteca spre Peștera Solovan e folosită drept pistă downhill de către mountain bikeri și motobikeri – atenție – risc de accidentări; atenție vara la vipere și câinii stânelor din zona platoului Solovan

Căi de acces: din Grădina Morii

Mijloace de locomoție: curse interurbane de autobuz-microbuz Baia Mare –Sighetu Marmației, autoturism personal

Sugestii de cazare: nu este cazul

Descriere traseu:
Traseul debutează în Grădina Morii – micul parc dendrologic de pe malul drept al Izei (altitudine 273 m) care vine dinspre valea Cufundoasă și traversează aici un prag de gresii în plăci.

Trecem puntea peste râul Iza și ajungem la Izvorul Cetății – sursă de apă potabilă. De aici poteca marcată turistic cu cruce roșise suie la stânga traversând un codru de goruni, stejari, fagi, zade, pini și carpeni. Poteca își schimbă direcția apoi spre SV, și coboară în talvegul gresos și alunecos al unei văiugi modeste – valea Spinului.

De aici suie la dreapta un drumeag spre o gospodărie izolată - Grădina Bota. În același versant geografic stâng al văiugii există alte trei gospodării izolate. De la talveg, spre stânga, malul geografic drept al văiugii e aproape vertical – marnos-gresos-argilos, dezgolit consecutiv alunecărilor de teren și pluvialelor spălări.

După ce traversăm valea Spinului, poteca suie în scurte serpentine și iasă în codrul dominat de stejari și goruni maturi, urmărind ascendent fața vestică a Dealului Solovan. Marcajul turistic nou e bine executat, pe alocuri zărim și vechiul marcaj realizat pe plăci de tablă. Există și variante derutante fără săgeți una de exemplu folosită de cicloturiști și motobikeri se orientează spre E, tangent Solovanului și spre valea Cufundoasă.

De reținut însă că traseul și Peștera Solovan sunt pe versantul V-NV al Dealului Solovan. După câteva praguri alunecoase după ploi și topiri, poteca e lejeră, cu aspect de alee de parc, descinzând spre un mic vârf pe care-l ocolește pe curbă de nivel prin dreapta.

Ajungem după 45-60 minunte în fața zidului gresos stratificat, bej-ocru, înalt de circa 7-9 m, lat de circa 35 m și vandalizat cu graffitti-uri turistice. Portalul scund, de 80-100 cm și larg de circa 45 cm se află în zona centrală inferioară. Galeria e accesibilă doar unui adolescent sau copil – risc de blocare!

Poteca prin pădure continuă circa 150 m SE de la peșteră și iasă pe platoul Dealului Solovan într-o mică poieniță. De aici zărim Vadu Izei și Muntele lui Șerban-Pop Ivan iar la stânga și mai jos releele de comunicații GSM, în apropierea lor fiind vestigiile medievale ale cetății Sighetului invadate de vegetație.

Pentru revenirea în Grădina Morii putem folosi traseul de la urcare sau, dacă dorim, putem schimba direcția de deplasare spre N-NV urmând spinarea descendentă împădurită și cu potecă folosită și de către mountain bikeri și motobikeri, deasupra la Peștera Solovan ocolind o dolină cu diametrul de aproximatic 10 m și afundă de circa 3-4 m – Groapa Bombii.

În continuare panta se accentuează, direcția de deplasare NV se schimbă la un moment dat spre V, iar poteca de pe picior joncționează celei de la urcare marcată turistic cu cruce roșie. De aici în jos deplasarea este mai lejeră, ca o agreabilă plimbare (atenție la povârnișurile argiloase în zilele de după ploi, dezgheț – pe potecă se trag lemne, în urmă rămân șleauri umede și parșive, cu capcane acoperite toamna de frunziș!).

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This