Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Mar 23, 2015 în Stiri | 0 comentarii

Irlandezul Peter Hurley, „apărătorul” țăranilor și al satelor tradiționale din România

Irlandezul Peter Hurley, „apărătorul” țăranilor și al satelor tradiționale din România

„România este ultima civilizație rurală autentică a Europei”, astfel este descrisă țara noastră de către irlandezul Peter Hurley într-o scrisoare deschisă adresată comisarului european pentru agricultură, Phil Hogan.

Prin acest demers, Peter Hurley, un irlandez stabilit de mai bine de 20 de ani în România, își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la nevoia micilor producători de a fi ajutați pentru a face agricultură, cu atât mai mult cu cât România are un potențial agricol uriaș.

Irlandezul care a ajuns să considere România a doua sa patrie a investit în ultimii ani timp, energie și foarte mulți bani pentru a promova satele autentice și obiceiurile locale din Maramureș, prin intermediul Festivalului Intercultural de Tradiție Maramureșeană „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”. El a observat posibilitatea de dezvoltare turistică a județului Maramureș și și-a cheltuit toți banii strânși de-a lungul anilor, după care a aplicat și pentru o finanțare europeană, pentru a reuși să organizeze cele cinci ediții ale festivalului care au avut loc până în 2014.

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

În scrisoarea înaintată comisarului european pentru agricultură, Peter Hurley prezintă problemele cu care se confruntă micii fermieri români din cauza circuitului agricol format la nivel european.

„Odată cu intrarea în UE în 2007, micii producători au fost pur și simplu distruși. Au fost spulberați de complexul agro-industrial, care se întinde din Portugalia până în Grecia. Cartofii sunt culeși în Germania – probabil de români-, spălați în Italia și transportați în România. De la producător la consumator este un circuit închis. Acest complex este vechi de 50 de ani, fiind finanțat de UE din toate punctele de vedere imaginabile: educațional, ideologic, financiar, tehnologic, logistic, comercial. Micul producător român nu este doar dezavantajat. A fost scos definitiv din modul său de trai, fiind forțat să-și părăsească țara natală. A devenit un refugiat economic. Ceea ce au început comuniștii, UE reușeste să finalizeze”, arată Peter Hurley în scrisoarea deschisă adresată lui Phil Hogan.

Peter Hurley îi cere cu fermitate lui Phil Hogan să găsească o soluție prin care țăranii care practică agricultura să fie ajutați pentru ca, astfel, aceștia să poată supraviețui pe piața economică. El arată că sunt numeroase motive sociale și economice pentru care statele europene ar trebui să îi sprijine pe agricultorii români.

„Fac apel la dumneavoastră, trebuie să existe un mecanism pe care să îl puteți declanșa, care ar grăbi ritmul pentru o evaluare independentă a ceea ce eu numesc «Nedreptatea făcută mediului rural al României», o evaluare care ar putea permite Comisiei să-și asume responsabilitățile reale în România, pentru securitatea pe termen lung a tuturor cetățenilor UE. România nu este doar o piață de desfacere. Românii sunt cei care mențin pacea. Pare să nu fie nicio limită pentru ceea ce cheltuim pe arme si protecție bancară. Așa că se poate, vă rog, să punem un preț pe pace?”, se întreabă Peter Hurley.

Vineri, 13 martie, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a participat la conferința “Combaterea sărăciei și excluziunii sociale în zonele rurale ale României. Contribuția Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020″, eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Țăran la muncile câmpului

Țăran la muncile câmpului

Sursa foto: Facebook

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This