“Fata cu cheia” din Maramureș, prezentă în trilogia fotografică ROST
Fotograful Răzvan Voiculescu a lansat, în Baia Mare, albumul de fotografie și filmul „ROST. 12 Hotare”, în care este prezentă și “fata cu cheia” din Maramureș. Lucrarea este piesa finală a trilogiei ROST, un proiect care s-a întins pe șase ani și a inclus și albumele „ROST – esențe, gusturi și stări românești” (2013) și „Dor de ROST” (2015).
Autorul albumului, un îndrăgostit de Maramureș, a adus în atenție povestea unei tinere păstrătoare de ROST din Țara Lăpușului și care este cunoscută ca “fata cu cheia”. Patricia Tăut este din satul Drăghia, judeţul Maramureş, şi îngrijește de bisericuţa pe care a “păstorit-o” bunicul ei. Lăcașul de cult are peste 300 de ani, iar în prezent nu se mai ţin slujbe în el.
Turiștii pot vizita bisericuța și să descopere frumusețea locului apelând la Patricia Tăut, cea care deține cheile și cea care abia așteaptă să relateze trecutul ținutului în care tânăra s-a întors imediat ce a terminat studiile universitare, considerând că are menirea să îi prezinte valorile celor care ajung în Drăghia.
„ROST. 12 Hotare” este cel mai voluminos album al seriei și conține 370 de pagini cu imagini strânse din toate colțurile țării: fotografii cu oameni care încă mai păstrează un meșteșug, biserici de lemn, cule și conace părăsite care se încăpățânează să „supraviețuiască” deși au fost demult abandonate, dar și obiecte tradiționale din gospodăriile oamenilor, obiecte ce mai pot fi astăzi găsite aproape numai în muzeele etnografice.
„Ca piesă finală a trilogiei ROST, albumul acesta oferă tabloul cât mai complet al ROST-ului românesc din perspectiva mea. Este o colecție de fotografii de compoziție, profunde, care aduc împreună diferite ipostaze ale ROST-ului”, a declrata Răzvan Voiculescu.
Albumul conține și un DVD cu filmul (making of al albumului), cât și cu o hartă artizanală care reunește locațiile tuturor „Păstrătorilor de ROST” din cele trei albume astfel încât, cei care își doresc, să poată descoperi zone din România unde meșteșugurile încă se mai păstrează.