Casă tradițională din Maramureș restaurată înainte să ajungă lemne pe foc
Un maramureșean stabilit în Cluj a reușit să salveze de la distrugere o casă tradițională din Breb, veche de aproape 90 de ani. Vechii proprietari și-au construit o casă mai mare, motiv pentru care aveau de gând să o transforme în lemne de foc. Maramureșeanul Florin Vale a văzut însă potențialul locuinței tradiționale și i-a convins pe aceștia să renunțe la ideea lor și să i-o vândă.
Startul lucrărilor de recondiționare a căsuței din lemn a fost dat anul trecut în vară, după ce a fost mutată câteva ulițe și reconstruită bucată cu bucată. Arhitectura originală a fost respectată întocmai, astfel că structura inițială, începând de la acoperișul din draniță și până la prispa deschisă, cu stâlpi sculptați din lemn, a fost păstrată la fel ca la început.
“Am lucrat cu un meșter de numai 26 de ani și, în ciuda vârstei relativ fragede, a făcut o treaba nemaipomenită. Este un tânăr care a furat meserie de la tatăl său și, din câte se vede, a moștenit acest har de a prelucra lemnul”, a povestit proprietarul casei, Florin Vale.
Casa a primit numele de „Casa din Vale” și a fost transformată în pensiune, având o capacitate de șapte locuri de cazare. Interiorul casei a fost amenajat cu mobilier și obiecte specifice zonei, pentru a păstra farmecul local: perdele croșetate, pereți îmbrăcați cu carpete din lână sau țoluri țesute în război, covoare tradiționale sau straie populare moroșenești și trăistuțe.
După restaurarea căsuței din Breb, Florin Vale a început să renoveze deja a doua casă, de această dată o casă veche de lemn din Valea Izei, pe care speră să o termine anul acesta. În acest proiect i s-a alăturat un prieten din București care îi împărtășește dragostea pentru arhitectura tradițională.
Admirabil ca romani rationali/educati /vizionari fac astfel de gesturi menite sa salveze & conserve & promoveze specificul arhitectonic -etno-cultural, adica bunul gust si simtul estetic specific, ancestral, lucru de care , pina deunazi, se parea ca e capabil doar dealde printul Charles al Engliterei !
Probabil ca nu vor trece 2-3 decenii, hai 5, pt. ca posesorii de astfel bunuri realmente patrimonial-culturale sa realizeze ce prapad (ireversibil) s-a produs in Romania postlovilutionara, inclusiv in Maramures, cu NEFASTUL CONCURS AL AUTORITATILOR HABARNISTE & COMPLICE impreuna cu arhitecti semidocti-venalim autori de proiecte ,,europene,, kitchos globaliste !
LPG