Țara Lăpușului: În Cufoaia, Rogoz, Libotin și Cupșeni, de Rusalii
Traseu: Borcut – Cufoaia, Rogoz, Libotin, Cupșeni
Obiectiv: Țara Lăpușului, zona Borcut – Cufoaia, Rogoz, Libotin, Cupșeni la Rusalii și Moșii de vară – comemorarea ritualică specifică a celor duși la cele veșnice; biserici de lemn, monumente istorice – Sfinții Arhangheli din Cupșeni – dusă din Peteritea în 1847, pictată interior la 1848 și Sfântul Ilie – 1600, pictată interior la 1823. Biserici de lemn, monumente istorice, mai sunt la 2 km, în Costeni, la poalele Șatrei lui Pintea și Ungureni, la 6 km de Cupșeni, respectiv în Libotin, altele 2 în Rogoz, din care una inclusă patrimoniului UNESCO – celebră mulțumită capetelor căpriorilor cu profil de mânji. În Rogoz poate fi vizitat un vestit meșter cioplitor în lemn. Pe malul drept al râului Lăpuș există un ștuț de sondă cu borviz.
Localizare: Maramureș, Țara Lăpușului, Rogoz, Libotin, Cupșeni
Itinerar: Baia Mare – Copalnic Mănăștur – Târgu Lăpuș – Dămăcușeni – Rogoz – Libotin – Cupșeni – 70 km
Marcaj turistic: -
Tip traseu: etno-cultural-ecumenic
Grad dificultate: -
Echipament necesar: -
Lungime și durată: circa 5-6 ore, incluzând deplasarea tur-retur din Baia Mare
Diferență de nivel: -
Recomandări: harta turistică Defileul Lăpușului; din Cupșeni via Costeni se poate sui la Mănăstirea Șatra, pe Șatra Pintii și la Schitul Șatra
Avertismente: -
Căi de acces: din Târgu Lăpuș via Rogoz
Mijloace de locomoție: autoturism personal, mountainbike, curse Baia Mare – Târgu Lăpuș și locale Târgu Lapuș – Rogoz – Cupșeni
Sugestii de cazare: pensiuni din Târgu Lăpuș, cort, localnici
Descriere traseu:
Plecăm din Baia Mare spre Târgu Lăpuș, peste Dealul Pietriș de unde se deschid panorame spre intrarea în Defileul Lăpușului, orașul Târgu Lăpuș, satele apropiate Cufoaia și Borcut, vârful Minghet, Hudin și Țibleș, respectiv spre Culmea Breze cu vârful Breaza și Aluniș, în continuare spre Culmea Vimei.
De la intrarea în Rogoz, o luăm la stânga spre Libotin, pot fi vizitate bisericile de lemn, monumente istorice-una în patrimoniul UNESCO iar la ieșirea din sat, pe stânga-un grozav meșter popular-sculptor în lemn. Imediat apare zona colinară terasată, specifică pentru Țara Lăpușului și troițe frumoase pe lângă drum. În Libotin puteti vizita biserica de lemn, monument istoric, cu fresce excelent conservate.
Puțin înainde de a ajunge în Cupșeni, în dreapta, se desprinde șoseaua către Ungureni (6 km) – veche biserică de piatră a fost demolată, în schimb există o frumoasă biserică de lemn, monument istoric. După această intersecție, înainte și la stânga apare Șatra Pintii, cu Mănăstirea Șatra la poalele SE. Urmează o altă bifurcație, 2 km stânga e satul Costeni – cu biserici de lemn de rit greco-catolic – monumente istorice și traseul marcat mountainbike, nu și turistic, pe Drumu Băi – spre Șatra Pintii – Bloaja (Izvoarele) – Cavnic – Baia Mare.
Mergem înainte, intrăm în Cupșeni și imediat, în stânga, chiar lângă drum, e Biserica de lemn Sfinții Arhangheli.
La stânga acesteia și la circa 300 m pe dealul cu pomi fructiferi și fânațe, e cimitirul și Biserica de lemn Sfântul Ilie unde, absolut specific, la Rusalii sunt pomeniți și cinstiți tradițional răposații – sărbătoarea numindu-se Moșii de vară – de admirat ținuta sobră, decentă, a sătenilor, mulți purtând minunate costume populare tradiționale, din păcate, adesea, acestea fiind înlocuite de „făcături moderne” – total nespecifice dar, poate, frumoase pentru neștiutori (cei care au părinți, rude, prieteni trecuți la cele veșnice merg în dimineața de Rusalii la cimitir, curăță și aranjează mormintele, dau crâsnicului pomelnice cumpărând lumânări pe care le aprind lângă cruci.
Preotul, după liturghie și predică, sfințește aghiasma, ține o slujbă de pomenire și citește pomelnicele după care sfințește locurile de veci iar sătenii, veniți cu desagi și străiți cu bunătăți și canceauă pentru luat aghiasmă, le oferă ritualic defuncților; colacii sunt trecuți din mână-n mână peste mormânt; la sfârșit sătenii consumă bunătățile în cursul unui praznic).
În Cupșeni și Costeni dar și în Libotin și Rogoz, în mai mică măsură în Ungureni – s-au păstrat și conservat, încă, destule gospodării lăpușene tradiționale, cu arhitectură inconfundabilă, construite din bârne de lemn, cu tărnațuri înguste sprijinite pe stâlpi de stejar cu gust, deși sumar, ornamentați.
În Cupșeni se remarcă obiceiul lipirii spațiilor dintre grinzi, la exterior, fără a le acoperi, lutul fiind apoi spoit cu alb ori albastru pal, ceea ce conferă casei/ șurii/ grajdului un ritm grafic excepțional. Aici, pe lângă acoperișurile drănițite, se mai găsesc șuri și grajduri acoperite cu goz (paie de grâu patinate de decenii ori secole). Satele enumerate sunt vestite și pentru grija față de oi, vite, bivoli, culturile cu talent dar și greutate realizate în holdele migălos terasate, de secole.