Tânjaua de pe Mara o să aibă loc duminică, 10 mai, la Hoteni
Maramureșenii și turiștii aflați în trecere prin județ sunt așteptați duminică, 10 mai, la Festivalul de obiceiuri agrare „Tânjaua de pe Mara” care are loc anual în satul Hoteni (comuna Ocna Șugatag).
Cea de-a 47-a ediție a evenimentului, de anul acesta, îl va avea în prim plan pe Vasile Marin Hotea (Marin din Deal) din Hoteni, el fiind primul gospodar din sat care a ieșit la arat și semănat.
Participanții la “Tânjaua de pe Mara” se vor întâlni la casa sărbătoritului la ora 10:00, iar mai apoi, în jurul orei 11:00, alaiul se va îndrepta spre Valea Darasca, unde sărbătoritul, conform unui ritual străvechi, va fi spălat.
Programul festivalului va continua cu spectacole de muzică și dansuri populare susținute de ansambluri folclorice.
Obiceiul prin care este sărbătorit primul gospodar din sat nu este singular, celebrări asemănătoare având loc și în alte zone ale Maramureșului Istoric. Cu toate astea, la Hoteni, „tânjaua” – jugurile legate unui de altul și ornate cu crengi de mesteacăn înalte, ștergare de mână și clopoței – este construită la fel ca pe vremea bunicilor.
Drumul spre pârâul din Darasca este extrem de important, iar feciorii care îl cară pe sărbătorit, ajutați de bătrânii satului, nu îl scapă din ochi. Pe vremuri, dacă sărbătoritul ajungea la apă și se spăla singur, flăcăii trebuiau să plătească petrecerea de după ceremonie, însă dacă acesta nu reușea să scape, era bun de plată pentru toată lumea.
Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Ocna Șugatag în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș.