Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Nov 21, 2014 în Obiective turistice | 0 comentarii

Memorialul Sighet

Memorialul Sighet

Pe lista cu obiective turistice din Maramureș se află și Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmației, mai cunoscut ca și Memorialul Sighet.

Muzeul anticomunist de la Sighetu Marmației îi are ca fondatori pe Ana Blandiana și Romulus Rusan, reprezentanți ai Fundației Academia Civică. A fost înființat printr-un ordin de guvern emis în anul 1997, când fosta închisoare politică a fost declarată ansamblu de interes naţional, împreună cu cimitirul Cearda. Abia în 2000 s-a reușit finalizarea lucrărilor de restaurare la clădirea aflată în paragină în momentul prelurării ei de către Academia Civică.

Memorialul Sighet este primul de acest fel din România și este un simbol al luptei anticomuniste. Aici, în zilele de 5-6 mai 1950, au fost închiși peste 100 de demnitari (foşti miniştri, academicieni, economişti, militari, istorici, ziarişti, politicieni), printre ei și fostul premier Iuliu Maniu, care și-a și găsit sfârșitul în lagăr. La câteva luni după, acestora li s-au alăturat 45-50 de episcopi şi preoţi greco-catolici şi romano-catolici. Penitenciarul era considerat “unitate de muncă specială”, cunoscută sub numele de “colonia Dunărea”.

După căderea comunismului, istoricii au putut releva că închisoarea de la Sighet a fost un loc de exterminare pentru elitele României. În 1998, Consiliul Europei a inclus Memorialul Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.

Memorialul Sighet - Fosta inchisoare comunista Sighetu Marmatiei - Turism Maramures

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This