Maramureșul în alb și negru, imortalizat într-un album foto de japonezul Miya Kosei
Fotografii din Maramures vor fi prezentate sighetenilor în data de 13 aprilie, când japonezul Miya Kosei va lansa un album foto cu titlul „My Maramureș”.
Locuri, oameni, obiceiuri, dar și atmosfera locală specifică Maramureșului au fost surprinse prin obiectivul aparatului de fotografiat de către japonezul Miya Kosei, un străin care, în urmă cu câteva decenii, s-a îndrăgostit de această regiune a țării. Acestea au fost reunite sub forma unui album de fotografie care va fi lansat în a doua zi de Paște, la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației.
Etnologul japonez Miya Kosei a ajuns în Maramureș în anul 1965 și, în loc să stea câteva zile, așa cum își propusese, a rămas timp de trei luni. Ulterior, a făcut peste 100 de călătorii de documentare în Maramureș și peste 200 în România, pentru a descoperi frumusețea locurilor și a oamenilor.
Pe parcursul anilor, Miya Kosei a lansat un album de fotografii realizate în Maramureș, dar și alte volume de eseuri, lucrări documentare și albume de fotografii despre România, primul dintre ele fiind vândut în peste 90.000 de exemplare.
Un nou album de fotografii, de această dată monocrom, va fi lansat de Miya Kosei la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației, în data de 13 aprilie, începând cu ora 16:30. Volumul de fotografii „My Maramureș” va fi prezentat cu această ocazie de directorul muzeului, Gheorghe Todincă, primarul municipiului Sighetu Marmației, Ovidiu Nemeș, viceprimarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli și de către etnologul Mihai Dăncuș.
Albumul „My Maramureș” a fost lansat în premieră ieri, 2 aprilie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, unde a fost vernisată și o expoziție cu fotografii din Maramureș.
Miya Kosei s-a născut în 1937 la Tokio, într-o familie de artiști. A studiat literatura, arta, istoria, etnologia și sociologia și a lucrat ca ziarist, fotograf, iar apoi a început să publice cărți de poezie, proză, povestiri pentru copii și documentare.
(c) Editura IDEA