Încă un plan de salvare pentru satul maramureșean
Un nou plan de salvare pentru satul maramureșean a fost lansat recent de Consiliul Județean, care a încheiat în acest sens un parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, filiala Nord-Vest și 18 localități (comunele Desești, Budești, Ocna Șugatag, Călinești, Poienile Izei, Botiza, Ieud, Bogdan Vodă, Giulești, Oncești, Vadu Izei, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Săcel, Șieu și orașele Săliștea de Sus și Dragomirești).
Planul de revitalizare a satului maramureșean își propune protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural construit și natural din județ.
O primă intenție este aceea de organizare a unui concurs de arhitectură având ca scop realizarea a 10 proiecte de case (cinci proiecte pentru case mari, de peste 150 mp, și cinci proiecte pentru case mici, sub 150 mp) în stil tradițional, specific pentru Maramureșul istoric – Valea Marei, Valea Cosăului și Valea Izei. Acestea ar urma să servească drept modele de locuințe pentru cei care vor să construiască în zonele rurale ale Maramureșului. Proiectele câștigătoare vor fi puse gratuit la dispoziția localităților partenere.
Consiliul Județean a alocat 200.000 de lei pentru proiectul ”Plan de revitalizare a satului Maramureșean”, dar deocamdată nu a fost anunțat calendarul competiției și nici alte detalii. Oficialii din administrația județeană a precizat că “se urmărește conștientizarea locuitorilor din județ cu privire la valoarea patrimoniului local, a tradiției și a specificului local, precum și responsabilizarea acestora cu privire la importanța conservării, protejării, revitalizării și valorificării patrimoniului cultural și natural al județului Maramureș, în vederea asigurării dezvoltării echilibrate, coerente și durabile a teritoriului județului. Se dorește, totodată, promovarea și diseminarea cât mai largă a unor materiale care să prezinte specificului local, integrarea construcțiilor noi și a intervențiilor la construcțiile existente în specificul local, în concordanță cu exigențele specifice secolului XXI”.