Groape – Dâmbul Groapelor – Ochiul Gropiței
Traseu: Defileul Lăpușului – din zona Podul Luncii – Strâmtori, Dâmbu Groapelor, La Piatră, Dâmbul Pulii, Ochiul Gropiței, Fântâna Ursului
Obiectiv: satul Groape – La Piatră, Dâmbu Groapelor, Dâmbu Pulii, Ochiul Gropiței
Localizare: Groape – Răzoare, Defileul Lăpușului, versant geografic drept
Itinerar: Baia Mare – Tg. Lăpuș – Răzoare – Groape, circa 66 km
Marcaj turistic: -
Tip traseu: drumeție
Grad dificultate: ușor
Echipament necesar: bețe de trekking
Lungime și durată: 3 ore, 7-8 km (6 ore total, incluzând drumul din/spre Baia Mare)
Diferență de nivel: circa 300 m
Recomandări: harta turistică Defileul Lăpușului și panoul de informare de lângă școala și biserica din Groape; de vizitat biserica de lemn din Răzoare, monument istoric, cu hramul Sfântul Dumitru; Ochiul Gropiței poate constitui o frumoasă destinație pentru pescarii sportivi, iar o altă locație pescărească se află puțin în amonte, la doar câteva sute de metri, sub Fața Gropiței; la N de Ochiul Gropiței și Dâmbul Pulii, pe cursul final al văii Braniștea Mică, există o cascadă formată pe stâncării dolomitice; traseul descris este recomandabil în toate anotimpurile
Avertismente: coborârea de La Piatră la poteca dintre Fântâna Ursului și Ochiul Gropiței se face pe o culme golașă; coborârea prin pădure spre SV-V, către flancul stâng al văii Braniștea Mică nu este recomandată din cauza versanților stâncoși spre bază, îndeosebi în zona cascadei în trepte
Căi de acces: Răzoare – Groape (impracticabil fără 4×4 și lanțuri iarnă după formarea unui pod de gheață pe pantele mari); variantă drum: Preluca Veche – Drumul Mașchii – Fața Groapelor – Dâmbu Groapelor, acces auto 4×4
Mijloace de locomoție: curse transport pasageri Baia Mare – Târgu Lăpuș – Răzoare, autoturism
Sugestii de cazare: localnici Groape, cort
Descriere traseu:
Din Groape se merge spre Podul luncii Lăpușului și apoi se vizitează Bisericuța formată pe promontoriul dolomitic custuros avansat de la N spre S, în zona Strâmtori, și puțin în aval de insulă și gura văii Hija (aflată pe malul S, curgând din Peteritea).
De pe Bisericuță spre SV se vede versantul N al vârfului Hija, iar la E, cu un releu de comunicații și aspect de promontoriu nordic, e vf. Stârcilor (445 m). Vizavi, dar la N e Pădurea Dumbrava, cu pitorești insule de mesteceni disipate în tânărul codru dominat de fag. Spre E se vede o parte a orașului Tg. Lăpuș, mai departe vf. Hudin și Țibleșul.
Se continuă spre Groape, pe un drum de asfalt cu numeroase curbe și serpentine. Se traversează succesive pâraie și valea Cârligății – afluent dreapta al râului Lăpuș, iar la dreapta poate fi admirată o pitorească stâncărie înaltă cu aspect de perete accidentat, lung de circa 30 m.
Lângă școală începe drumeția. Se trece prin zona E a bisericii și o monumentală cruce de piatră dăltuită în dolomite, lăsând la stânga câteva gospodării. Se urcă drumul pietruit care duce prin Dâmbul Groapelor (570 m) și Fața Groapelor (638 m) în Preluca Veche – zona Vidra, la SE de Dealul Paltinu (730 m). Curând, într-o șa , apare o răstignire, iar la V de aceasta se desprinde o potecă pastorală.
Se rămâne pe drum, până la prima mare curbă a acestuia spre NV. În dreapta sus, apar răzlețele gospodării dintre Fața Groapelor și Preluca Veche, iar la stânga și-n urmă frumoasa depresiune a vetrei Groapelor.
Din curbă, se desprinde spre S un picior dolomitic arid ce duce până deasupra La Piatră, iar peste Defileul Lăpușului se conturează Culmea și Râpa Vimei. La stânga (E) curge pârâul Ursului (afluent drept al Văii Mari), iar în dreapta (V) valea Braniștea Mică – deosebit de accidentată, cu praguri și o cascadă înaintea afluirii cu Lăpușul.
Se coboară lejer pe picior, la stânga având o splendidă perspectivă spre Groape, spre NV, Fața Groapelor, în față, aproape, un huci cu abrupt S și bancul conglomerat grezos La Piatră.
Pentru a vedea stâncăria înaltă de 10-15 m, erodată de intemperii, cu un horn și un bord găunos în partea SV, vizuini de vulpi și bursuci în bază, pe alocuri cu frumoase alveolări, se coboară de pe picior spre SV circa 15-20 m apoi ne deplasăm spre V, pe o curbă de nivel a versantului foarte abrupt (utile bețele de trekking, bocancii aderenți – ca prize se pot folosi arborii tineri-atenție mare la platoșele stâncoase înclinate ascunse sub vegetație și frunzișul uscat toamna).
După 45 min – 1 h oră de la debut se ajunge în zona E de La Piatră, se află peretele central sudic și capătul său SV. Doar în sezonul fără frunziș (toamna târziu – iarna sau primăvara devreme) stâncăria La Piatră apare semeață de pe stâncăria belvedere (482 m) de pe malul stâng al Lăpușului (de deasupra Ochiului Gropiței și la S de Dâmbu Pulii).
O potecă pastorală trece pe sub stâncă orientându-se de la V spre S, prin huci. Se cotește stânga și se iese într-o fânață aridă cu aflorimente dolomitice situată aproape, pe versantul geografic drept al pârâului Ursului și deasupra unei livezi răzlețe. În continuare, se coboară atent pe picior.
Deasupra zonei V a Feței Gropiței, se văd spectaculoase terasări agricole multiseculare. Se coboară din culme la stânga, dând în poteca pescarilor. După 100 metri, în dreptul unui pinten stâncos erodat, se coboară în unghi drept spre dreapta, ieșind în dosul N al Dâmbului Pulii.
Cascada de pe valea Braniștei Mici se află la circa 100 m inainte și la dreapta, în făgetul rar. Dâmbu Pulii poate fi lejer ocolit pe la E sau V, prin fosta (în urmă cu milenii) albie a Lăpușului, dar pentru a savura minunatul Ochi al Gropiței trebuie suit lejer – prin luxurianta ferigă (primăvara printre orhidee galben-bej și liliachiu-vișinii) – pe creștetul dolomitic arid acaparat de licheni, mușchi și flora calcarofilă al Dâmbului Pulii.
Lăpușul, curgând dinspre Fața Gropiței spre N, ocolește printr-o buclă în formă de U promontoriul sudic (cu stânca belvedere aflată la circa 100 m deasupra apei) după care o ia spre SV-V, având în aval de Gropița – pe malul drept – un scurt perete dolomitic în baza căruia apele formează un minunat luciu întins.
De la Ochiul Gropiței se ia spre fosta horincie de la Fântâna Ursului, ajungând la vesticele, tradiționale și pitorești, gospodării ale Groapelor apoi, continuând spre E, trebuie traversătă o vâlcea seacă, suind spre un mic cimitir cu troiță șindriluită și urmele unei foste cruci masive de piatră.
De aici, pe un drum de car spre gospodăriile din preajma școlii și a bisericii, se ajunge la locul de plecare.
Cei care aveti coordonatele GPS, puneti si voi pe maps.Goagle.com obiectivele sau dati-imi un reply aici, va rog! Am fost pe acolo cu corturile cand eram tanar si tare mi-a placut. I-am povestit nevestii si acu vrea sa vada pe unde m-am plimbat (plus ca nu crede in exista acelui damb, stiti voi care).