Borșa unită împotriva violenței, prima acțiune publică împotriva huliganilor din oraș
Borșa a dominat și continuă să domine în topul celor mai violente comunități din Maramureș, iar până de curând și din țară. La nenumăratele atacuri, inclusiv armate, și crime, borșenii au răspuns cu tăcere până astăzi, 26 februarie.
Un salvator montan din Borșa, Sorin Apostol, a inițiat campania “Borșa unită împotriva violenței” după ce chiar el a fost victima unei agresiuni fără motiv, înregistrate în luna februarie 2018. Salvamontist și voluntar în numeroase acțiuni de ecologizare, acesta a fost bătut de un cunoscut scandalagiu din Borșa, care a sărit pe el fără să fi fost provocat.
Sorin Apostol a avut nevoie de îngrijiri medicale, dar nu acest lucru cât situația în care a fost pus l-a determinat să riposteze într-un fel cum nu s-a mai înregistrat la Borșa. Tânărul a inițiat prima acțiune publică împotriva huliganilor din oraș și le-a cerut concetățenilor să se alăture cauzei, arătând că cel mai puternic mesaj care poate fi transmis minorității de boșeni care comit acte de violență este simpla prezență la întâlnire.
“Consider că, dacă cetățenii din Borșa aleg să fie indiferenți atunci mesajul este clar. Frica a învins rațiunea și violența a câștigat. Ne complacem în această situație si nu putem să mai avem vreodată așteptări ca instituțiile statului să-și facă treaba. Pentru că nici noi nu ne-o facem pe a noastră.”- Sorin Apostol
Dezbaterea a fost organizată la Centrul Cultural Borșa, iar la ea au fost invitați primarul Ioan Sorin Timiș, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Maramureș și ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus. Acțiunii lui Sorin Apostol i s-a alăturat și Gabriela Culda, profesor la Facultatea de Psihologie de la UBB Cluj-Napoca.
Sorin Apostol a explicat că “apar la un moment dat anumite probleme în viața noastră, la nivel de comunitate, pe care nu le putem rezolva singuri. De aceea este necesar să ne unim forțele. Să demonstrăm tututor că nu suntem un oraș de oameni “sălbatici”, că marea majoritate a borșenilor sunt oameni cu bun simț si respect.”
La dezbatere s-a vorbit despre frică, nepăsare, dar mai ales implicarea borșenilor pentru stoparea scandalurilor, ceea ce a făcut ca situația să degenereze. Oamenii au fost întrebați ce se poate face de către comunitate pentru prevenirea huliganismului.
“Știu că multora le este frică. Este normal să ne fie frică. Cu toții avem oameni dragi de protejat, bunuri și afaceri dar, știu că v-ați săturat să ieșiti pe stradă în fiecare zi cu acel sentiment de nesiguranță. Este momentul să luăm atitudine împreuna cu toată comunitatea și să venim în sprijinul autorităților.”