Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Jun 25, 2014 în Drumetii, Trasee turistice | 0 comentarii

BISERICI DE LEMN DIN MARAMUREȘ – La Mănăstirea Dragomirești

BISERICI DE LEMN DIN MARAMUREȘ – La Mănăstirea Dragomirești

Traseu: Baia Mare – Dragomirești

Obiectiv: Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie Dragomirești

Localizare: Maramureș, Valea Izei, Dragomirești

Itinerar: Baia Mare – Dragomirești

Marcaj turistic: -

Tip traseu: agroturistic-ecumenic

Grad dificultate: -

Echipament necesar: lejer, decent, adecvat vizitării locașelor de cult

Lungime și durată: circa 110 km, 7-10 ore, incluzând drumul la/ spre obiectivele turistice vizate

Avertismente: -

Diferenta de nivel: -

Recomandări: de vizitat în Dragomirești și Muzeul Țărăncii Române, bisericile de lemn, apropiate, monumente istorice, din Bogdan Vodă, Săliștea de Sus și Ieud

Căi de acces: DN 18

Mijloace de locomoție: curse Baia Mare spre Borșa via Valea Izei; autoturism personal

Sugestii de cazare: pensiuni, localnici

Descriere traseu:
Pecăm din Baia Mare pentru a prinde la Mănăstirea Dragomireşti - Sfântul Prooroc Ilie seara ultimului paraclis din postul Adormirii Maicii Domnului, slujba priveghiului. Pe șosea întâlnim o impresionantă procesiune religioasă de mirese înveşmântate în alb, precedate de prapori, cântând dumnezeieşte sub privirile sătenilor adunaţi pe la porţi sau/şi autoturiştilor aflați în tranzit.

La Mănăstirea Dragomireşti ajungem suind la dreapta, accentuat, din DN 18 și intrând prin poarta largă maramureșeană cioplită-n stejar masiv.

Curtea, paraclisul (altarul) de vară, biserica ca şi prispa chilii din lemn sunt pregătite pentru praznicul creştin cu cergi înflorate şi flori ce se adaugă miilor de flori cultivate în bătătura la Mănăstirea Dragomirești. Nu peste mult se trage clopotul ce-şi revarsă chemarea spre apropiatele Săliştea de Sus şi Dragomireşti, invitând credincioşii la reculegere şi rugă.

Mănăstirea Dragomireşti, aflăm dintr-un înscris inspirat afişat la intrarea bisericii de lemn, a fost ctitorită în secolul XVII (1875) de către un anonim, ulterior fiind distrusă. În 1926 monahul Pimen Moldovan o reînfiinţează pe Izvorul Baicului, în locul numit – Valea Prihodiştii.

Mănăstirea Dragomireşti e distrusă de comunişti în 1949 prin incendiere, imediat după capturarea de către miliţie şi securitate a vestitului Grup din Ţibleş (vajnici militanţi anticomunişti şi antisovietici). În incendiu scapă (miraculos) Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, cea făcătoare de minuni şi pictată pe lemn în secolul XVII.

În 1957 Nuţu Codrea ridică bisericuţa de lemn în locul numit Arinii Runcului unde va fi păstrată icoana sfântă. Între 1957-1990 se slujeşte rar în biserică, aceasta fiind mai mult închisă. În 1990, ieromonahul Sofronie Perţa, venit de la Mănăstirea Sfântul Ilie din Topliţa, o redeschide, reînnodând astfel firul vieţii călugăreşti, în prezent, Prea Cuviosul Părinte Protosinghel fiind stareţul acestui lăcaş cu hramul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul (20 iulie), pelerinaje având loc la sărbătorile Izvorul Tămăduirii şi Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică din 8 septembrie).

Mănăstirea Dragomireşti este vestită pentru icoana făcătoare de minuni care o înfăţișează pe Maica Domnului cu pruncul în braţe. Aceasta s-a făcut remarcată prin faptul că piciorul stâng al pruncului Iisus a fost pictat în formă de plamă, lucru care i-a intrigat deopotrivă pe credincioși, și pe reprezentanții Bisericii, cu toții considerând că ar fi vorba de un simbol.

După vizitarea sfântului lăcaș, o luăm către Ieud unde se pot găsi numeroase, cochete, pensiuni care oferă cazare la prețuri modice.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This