Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Publicat de la Mar 20, 2016 în Articole noi, Drumetii | 0 comentarii

Țara Codrului (Rodina): În Rodina, la înfloritul lalelelor pestrițe

Țara Codrului (Rodina): În Rodina, la înfloritul lalelelor pestrițe

Traseu: Baia Mare – Ardusat – Gârdani – Rodina

Obiectiv:  lunca cu lalele pestrițe (Fritillaria meleagris) din stânga văii Sălajului

Localizare: Maramureș, Țara Codrului, comuna Ariniș – sat Rodina – locația La Mociri

Itinerar: Baia Mare – Ardusat – Gârdani – Rodina 50 km, șosea județeană asfaltată

Marcaj turistic: nu există

Tip traseu: excursie cu tematică botanică

Grad dificultate: ușor

Echipament necesar: lejer

Lungime și durată: 1 oră – 1 oră și 30 de minute

Diferența de nivel: -

Recomandări: de realizat imediat după topirea zăpezii, cel târziu în perioada Floriilor – Paștelui, în debutul primăverii când înforesc corcodușii, floarea Paștelui și lalelele pestrițe

Avertismente: adesea zona e excesiv de umedă, mlăștinoasă după topirea zăpezii, ploile primăvăratice și întinsele băltiri, motiv pentru asigurarea cizmelor de cauciuc

Căi de acces: Baia Mare – Rodina, la E de biserică, pe lângă fântâna cu cumpănă și valău a satului

Mijloace de locomoție: curse autobuz, microbuz Baia Mare – Țara Codrului sau Cehu Silvaniei, autoturism personal

Sugestii de cazare: -

Descriere traseu:
Ajungem în Rodina, la intrarea dinspre Gârdani, în sat, aproximativ 100 – 150 m sub biserică și în dreptul fântânii cu cumpănă și valău, abordăm ulița pietruită din stânga șoselei lăsând de-o parte și de alta acesteia câteva gospodării codrenești tradiționale, cu pruni și șuri mari, nemțești, în care intrau lejer carele cu fân și bucate (porumb, saci cu grâu, cartofi, bostani), porți monumentale specific ornamentate floral, zoomorf și cu motive geometrice.

După circa 150-200 m ieșim în lunca văii Sălajului, traversăm peste un pod (tub azbociment larg) un canal de desecare. Ulița continuă cu un sinuos traseu de căruță spre S traversând o zonă cu holde, apoi o fânață de luncă mușuroioasă, sărăcăcioasă, excesiv de umedă anterior efectuării lucrărilor de drenare a solului (dăunătoare, alteratoare profund habitatului natural specific lalelelor pestrițe).

Vegetația e compusă din graminee specifice zonelor umede precum rogoz, pipirig, costreie dar și iriși – Iris pseudacorus care înfloresc în luna mai – iunie, flori ale Paștelui – Anemone nemorosa. Lunca văii Sălajului cu numeroase tufe de loză – Salix cineraea, și porumbar, alături de tineri, stejari de șes, constituie habitatul coțofenelor, ciorilor grive, fazanilor comuni, căpriorilor, iepurilor.

Lalelele pestrițe, nu mai înalte de 12-15-20 cm, apar din mustul zăpezii în pajiștea adesea submersă, fără a fi afectate de brumele groase ale primăverii timpurii. Zona nu e declarată arie naturală protejată, lucrările de desecare-drenare-ogorâre-cultivare a solului ca și devastarea lalelelor pestrițe de către localnicii care le scot cu bulbi cu tot pentru a le vinde la piață sau a le planta în grădinile proprii conduc la distrugerea acestei deosebite zone florale a Maramureșului, Țării Codrului.

De menționat că lalelele pestrițe mai înfloresc în Maramureș în Lucăcești, comuna Mireșu Mare – Rezervația Bavna și Pădurea Fersig – printre stejarii pedunculați, aproape de o colonie de stârci cenușii – Ardea cinerea.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest

Share This