Drumul Lung spre Cimitirul Vesel începe la Târgu Lăpuș, în 23 iulie
Festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel începe la Târgu Lăpuș, în 23 iulie 2017. Asociația Interculturală de Tradiții, prezidată de irlandezul Peter Hurley, organizează cea de-a opta ediție a proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel în perioada 23 iulie – 20 august 2017.
Deschiderea festivalului ajuns la a 8-a ediție va avea loc în Târgu Lăpuș, unde sunt programate mai multe manifestări. Duminică, 23 iulie, de la ora 12.00, în centrul orașului se va desfășura o petrecere stradală, iar de la ora 19.00 participanții sunt invitați la Biserica de lemn UNESCO din Rogoz, la o proiecţie a filmului ”Poarta”, urmat de recitalurile lui Nicolae Piţiş, Maria Casandra Hauşi, Romeo Cornelius și vernisajul expoziţiei foto cu portrete din Țara Lăpușului realizate de Gabriel Motica.
În 24 iulie, programul include vizite la meşterii populari Alexandru Perţa Cuza și Șerban Nicolae, cursuri în cadrul Şcolii de Vară Moş Pupăz și expoziţia – ”7+1 lăpuşeni”, Galeria 72 Dumbrava, de la ora 17.00, iar o oră mai târziu este anunțat jocul în sat. Ultima zi a festivalului, duminică, 30 iulie, se va încheia cu reuniunea satelor la o „Nuntă Lăpuşeană”. Evenimentul va avea loc de la ora 13.00, iar la el au fost invitate toate comunităţile Ţării Lăpuşului.
Cele patru componente a Festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel 2017:
Școala de Vară “ Moș Pupăză” – o inițiativă pedagogică pentru cei care doresc sa se conștientizeze mai adânc dimensiunile adevărate ale acestei culturi străvechi, încă vie, o comoara universală. Ateliere meșteșugărești organizate în mai multe sate din Țara Maramureșului și Țara Lăpușului, pe diferite specializări: muzică și dans tradițional, cimpoi, fluier, cioplit, olărit, țesut, pictură, cosit si realizare căpițe de fân. Cursanții învață ceva specific de la un meșter din sat pe parcursul a 5 zile. Parteneriat – Școala de Vară “Willie Clancy” Irlanda.
Festivalul satelor – microevenimente. Fiecare primărie din Țara Maramureșului și Țara Lăpușului este invitată să participe cu un micro-eveniment, să deschidă propria ladă culturală de zestre, într-o grădină sau gospodărie, fără microfon, fără scenă: o seară de șezătoare, un atelier, o întâlnire cu bătrânii satului, un concert, unde turiștii întâlnesc sătenii într-o atmosferă relaxată și autentică, toate microevenimentele fiind promovate pe o hartă a festivalului, tipărită în mii de exemplare. În perioada 5 – 12 august 2017 se vor organiza o serie de microevenimente în satele comunităților ucrainiene, pe Valea Ruscovei.
Concerte amplificate – o zi în Țara Lăpușului și o zi în Țara Maramureșului, de evenimente amplificate, cu artiști consacrați. Această componentă are scop de-a crea o punte între tineretul din mediul urban și cel din mediul rural, între oameni cu preocupări diferite, uniți de muzică și timp petrecut într-un cadru natural spectaculos.
Reuniunea de la Săpânța – la final de festival, în luna august, toate satele participante și toți turiștii și vizitatorii sunt invitați să participe la o zi de sărbătoare a bucuriei, desfășurată la Săpânța, unde activitățile se vor încheia cu o mare horă în jurul Cimitirului Vesel.