Biserica de lemn din Muzeul Satului Baia Mare și alte obiective turistice, calamitate în Maramureș
Pagube importante s-au înregistrat în Maramureș după vijelia din 17 septembrie. Biserica de lemn din Muzeul Satului Baia Mare și alte obiective turistice au fost calamitate.
Autoritățile din Maramureș au solicitat deja bani de la Guvern pentru refacerea obiectivelor afectate, printre care se regăsesc și cele de interes turistic după ce membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a procedat la evaluarea pagubelor.
Prin proiectul de hotărâre de guvern, întocmit și semnat de către prefectul Vasile Moldovan și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel – Valer Zetea, s-au solicitat peste 9.000 mii lei, iar banii sunt așteptați chiar săptămâna aceasta.
Potrivit raportărilor, turla bisericii din Muzeul de Etnografie și Artă Populară (Muzeul Satului) Baia Mare a fost distrusă total, aceasta fiind doborâtă la pământ de vântul puternic. De asemenea, acoperișul bisericii a fost distrus, dar și acoperișurile de la trei case tradiționale, respectiv o șură/anexă gospodărească. Și gardurile împrejmuitoare de la muzeu au fost afectate pe o lungime de 80 metri.
La Muzeul de Artă ”Centrul Artistic” Baia Mare a fost afectată poarta acționată electric și avariat acoperișul pe o suprafață de 140 metri pătrați.
Centrul Militar Județean Maramureș, care funcționează într-o clădire istorică din Centrul Vechi Baia Mare, are afectată poartă de intrare în partea din spate a clădirii, și acoperișurile de la corpurile de clădiri, pe o suprafață totală de 140 metri pătrați.
Distrugeri s-au semnalat și la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, unde a fost afectat acoperișul pe o suprafață de aproximativ 140 metri pătrați, tencuiala și placajul din piatră afectat – pe o suprafață de 60 metri pătrați, dar și ferestre și geamuri distruse pe casa scării, pe o suprafață de 20 metri pătrați.
Vijelia de duminică a pus la pământ și turla bisericii de lemn din Șieu, dar și o mulțime de stâlpi de electricitate, ceea ce a afectat și activitatea din turism, multe pensiuni fiind nealimentate. Echipele specializate de intervenție ale SC Electrica SA Baia Mare au inventariat 39 de stâlpi de medie tensiuni și patru stâlpi de înaltă tensiune rupți. Sunt în județ 360 posturi de transformare nealimentate cu energie electrică. Numărul localităților nealimentate cu energie electrică, total sau parțial, este de 71.
Conform datelor primite de la Centrul Meteorologic Transilvania Nord, intensificările de scurtă durată ale vântului au atins la rafală viteza de 63 km/h la Sighetu Marmației, 83 km/h la Târgu Lăpuș, 86 km/h la Ocna Șugatag, 94 km/h în Baia Mare. Vântul a avut aspect de vijelie în localitățile Baia Mare, Târgu Lăpuș, Cavnic, Groșii Țibleșului, Răzoare, Copalnic, Suciu de Jos.